andayoga.blogspot.com

ÖNCE SAĞLIK SONRA NEYSE....

YAVAŞ YAVAŞ YAŞ ALMAK VE ÖMÜR BOYU ZİHİN-BEDEN-RUH SAĞLIĞI İÇİNDE YAŞAMAK İÇİN ANDA YOGA İYİDİR...

Translate to ..

ASANA YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR :


  • En fazla yarar için günde iki kez yapılması önerilir. Bir kez yapmak gerekiyorsa da sabah kahvaltıdan önce yapmayı tercih edin.Yemekten sonra yapmanız gerekiyorsa da en az bir saat bekleyin. Sabahları beden hareketsizlikten katılaştığından, ısınma çalışmaları önemlidir.
    Akşamları yapılan yogada gün içindeki hareketlilik yüzünden bedenin fazla ısınmaya ihtiyacı yoktur. Bu saatlerde nefese, ağır olmayan hareketlere, gevşeme çalışmalarına ve meditasyona yer vermek daha iyidir.
  • Asanaları tam ya da yarım banyo aldıktan sonra yapın.

  • Regl dönemlerinde ve ateşli hastalıklarda asana yapmayın. Ancak masaj ve rahatlama teknikleri yapabilirsiniz. Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanlar asana yapmadan önce mutlaka öğretmenlerine danışmalıdır.

  • İyi havalandırılmış, sigara dumanı ve ağır kokuların olmadığı bir ortam seçin. Evde halı üzerine koyacağınız battaniyede açık renk motifsiz bir çarşafla asana yapın. Asana süresince konuşmayın.

  • Asanalardan önce ısınma, nefes; sonra ise masaj ve rahatlama çalışmalarını mutlaka yapın.

  • Bir öğretmenden ders almadan yalnızca kitaplara bakarak asana yapmak bedende bazı sakatlıklara yol açabilir. Dersinizi alın, sonra kitaplardan faydalanın.

  • Asanalar yapılırken nefes çoğunlukla burundan alınır, burundan verilir. Nefes bir okyanus gibi, derin ve geniş yüzeyli olmalıdır. Hem bol hava alınmalı, hem de nefes yavaş ve uzun olmalıdır. Nefesin burundaki rüzgarı ve geçtiği yollar takip edilmelidir. Yine nefesin içeri alınması, bekletilmesi ve verilmesi yumuşak geçişlerle ve bir akışkanlık içinde yapılmalıdır. Nefes ne denli yavaş, ritmik ve düzenli ise, zihin de o denli güçlü bir
    konsantrasyona sahip olur.

  • Hareketleri yaparken bedeni, kasları,kemikleri zorlamayın. Biraz sabır gösterin. Beden nasıl olsa zamanla açılacak esneyecektir. Jimnastik yapar gibi yoga yapmayın.

  • Sabit duruşlarda, aslında hareket etmek isteyen beden değil akıl kafesindeki maymundur. Kafesi açın, maymunu serbest bırakın.

  • Asanaların bir kısmı nefes alınırken, bir kısmı verilirken yapılır. Hareketlerin başlangıcında ve bitiminde asanaları aldığınız ve verdiğiniz nefesle eş zamanlı yapın. Hareketlerin başlangıcında olabildiğince az kas kullanın, beklerken olabildiğince çok kas gevşetin. Belli bir hareketi yaparken bütün bedeni değil, sadece hareketle ilgili bölgeyi kasın ya da gerin. Bütün bedenin gerildiği hareketler ayrıdır.

  • Hareketler sırasında ağzınız hafif açık olsun. Diliniz yumuşakça üst damağa temas etsin. Bu yüzdeki ve bütün bedendeki gevşekliğin anahtarıdır.

    Asanalar yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir çok nokta, ancak bizzat pratik içinde bir yoga öğretmeni tarafından anlatılabilir. Bu da, sayısız çeşitlilikteki hareketin bekleme süresi, nefes biçimi,hareketler arasındaki devamlılık, geçiş ve her kişinin bio-fizyolojik- zihinsel yapısıyla ilgilidir.